Hopp til hovedinnhold

Et gjerde i regnbuens farger rammer inn barnehagen i enden av Haakons gate – et tegn på stolthet over mangfoldet blant store og små. Til daglig tasser barn med 20 ulike språk ut og inn av porten.

Barna kommer fra familier hvor foreldrene jobber ved NTNU, er lærere ved den internasjonale skolen eller innflyttere fra Toten. Kemila er pedagogisk leder i barnehagen og forteller litt om hverdagen og hvordan de jobber.

Norge er jo et mangfoldig land, og det er fantastisk å kunne speile det i barnehagen vår," forteller pedagogisk leder Kemila stolt. "Det er en rikdom å forstå hverandres kulturer og jeg ser daglig hvordan barna lærer av hverandre. Jeg har selv vært gjennom prosessen med å bli kjent med norsk kultur og vet hvor viktig det er å få god veiledning – alt fra påkledning om vinteren til å forstå de norske tradisjonene.

Kemila er fra Bosnia og er stolt av arbeidsplassen sin. Barnehagen i Haakons gate er kjent for å ha et stort fokus på kunst, kultur og kreativitet. Barna får muligheten til å utforske alt fra klekking av egg i fuglekassa, til å jobbe med verktøy i snekkerbua eller utvikle kunstmappa si. Kunst som ender opp som utstilling på biblioteket, hvor barna stolt får vise frem sine arbeider.

Kunstmappene til barnehagen henger utstilt i gangen.

 

En fest for fellesskapet

For å feire mangfoldet i barnehagen arrangeres det hver høst internasjonal fest hvor barn, foreldre og slektninger samles i fargerike nasjonaldrakter. De deler hjemmelagde matretter og byr på underholdning som reflekterer deres ulike kulturer. Her kan man oppleve alt fra magedans til tradisjonell musikk, og alle får mulighet til å bidra med noe fra sin egen kultur.

Foreldrene gleder seg nesten like mye som barna til denne dagen," sier pedagogen med et smil. "Det er fantastisk å se alle de ulike kulturene feiret side om side, og barna elsker å se foreldrene delta.

Barna i Tongjordet barnehage er fra 20 ulike nasjonaliteter.

Lærer å gi

Barna får også oppleve gleden av å gi til andre. Gjennom VilMer-prosjektet besøker det nærmeste omsorgssenteret og synger og danser for de eldre. På 17. mai synger de også for de på gamlehjemmet og sprer glede til hele lokalsamfunnet.

Det er virkelig fint å se barna engasjere seg og glede andre," forteller pedagogen "De er så stolte når de får være med på noe som betyr så mye for andre.

Varierte turmuligheter

Med beliggenhet sentralt i Gjøvik er turmulighetene mange. Både i nærområdet og en liten busstur unna. De minste barna går mye på tur rundt i de trygge omgivelsene utenfor barnehagen, mens de litt større kan vi ta med på lengre utflukter som til skogen, badeland, Vitensenteret, slalombakken eller biblioteket.

Det er viktig for oss å gi barna opplevelser i naturen," forklarer Kamile. "Mange av dem er ikke så ofte i skogen, så vi tar dem med til gapahuken vår hvor vi griller pinnebrød og koser oss.

"Vi har flere familier som har flyttet hit fra Oslo som stortrives med en roligere tilværelse her på Gjøvik" runder Kemila av. "Jeg føler meg utrolig heldig som får være en del av dette og jeg tror ikke jeg hadde klart å jobbe i en annen barnehage rett og slett".