Fra hobby i garasjen til profesjonell bryggerkunst i storlåven
Grimaas Gård ligger flott til på Raufoss sin solside. På gårdstunet har man oversikt over hele Raufoss by og andre områder i Vestre Toten kommune.
På gården har et lite bryggerieventyr fått plass og vokst seg gradvis større.
Det startet med tre barndomskamerater som så smått begynte med hjemmebrygging i egen garasje. Gode smaker ble tryllet frem og brygge høstet gode tilbakemeldinger fra familie og venne. Dette ga grobunn til å satse litt mer på bryggingen.
Garasjen ble for liten og da låven på Grimaas Gård tilhørte bestefaren til en av gutta, ble det neste steg på reisen.
Interessen for bryggingen tiltok ytterligere, aksjonærer ble med og Grimaas Bryggeri AS ble etablert og stiftet i 2017. Dette skjedde etter flere år med testing av forskjellige brygg.
2017 ble året de fikk innvilget statlig tilvirkningsbevilling, og på en lokal festival samme år fikk publikum smake gjengens første kommersielle øl.
Utvikling
Overskuddet fra bryggingen har hele tiden gått tilbake i videreutvikling av produkter og infrastruktur i bryggeriet. I 2023 sto et helt nytt bryggeri klart i låven på Grimaas. Fra 200-liters tanker, brygges det nå på 2000-liters. Og årlig lager de mellom 20 000 og 25 000 liter.
Bryggeriet er tuftet på dugnad og alt restaurering og bygging i låven er et resultat av en suveren innsats.
Stallen er restaurert i sin helhet og huser i tillegg til et komplett bryggeri både kjøkken, festlokale med pub og gårdsbutikk.
Bryggeriet har syv medeiere bestående av familie i tre generasjoner, samt venner.
Opplevelser
For gjengen er slagordet/setningen «Brygget på Toten» viktig. De har et klart ønske om å utvikle et unikt, lokalt produkt.
I forlengelsen er det viktig å by på en opplevelse og overraske kundene.
– Vi ønsker å vise at man kan få til dette her på Toten. På Toten er vi verdenskjent for vår avanserte industri, så å lage det beste er vi vant med her, nå skal vi nå toppen innen øl også. Et litt hårete mål, men det er lov å drømme, sier bryggerne.
I sentrum for alt de gjør er trivsel.
– Vi liker så vanvittig godt det vi driver med og alle involverte har sin spisskompetanse innen de forskjellige områdene som hører med, så vi har en god flyt og veldig god stemning. Du kan kanskje si at vi kombinerer det beste fra internasjonale øltrender med det beste fra det lokale; det må jo bli bra.
Samarbeid
I tillegg til egne prosjekter på gården er gjengen opptatt av å bidra inn i lokale samarbeid. Både med tanke på mat, turisme og utdanning.
– For oss er det viktig med lokale samarbeid, og vi er medlem i både Mat fra Toten og Visit Øst-Norge, to nettverk som jobber for å fremme lokale aktører og opplevelser i vårt distrikt. Vi har også et nært samarbeid med elevene på Restaurant- og matfag på Raufoss videregående skole, hvor både studiebesøk og undervisning står på vår agenda. Vi utfordrer stadig elevene til å komme opp med produkter laget av vår mesk.
Bryggerne gleder seg til fortsettelsen og å vise frem det de jobber med.
– Vi driver en del med arrangementer. Det være seg for eksemepl øl-smaking, after-ski og quiz. Mange av bedriftene lokalt bruker oss regelmessig ved kundebesøk eller møtevirksomhet, sier bryggerne og legger til:
– Vi prøver så langt det lar seg gjøre å legge til rette etter kundenes ønsker. Vi gleder oss til mer besøk her på gården.