
Sikret jobb fra studiestart

Julie er 25 år og har fagbrev som industrimekaniker. Det var bare hun og én jente til som gikk den samme linjen, men hun har trivdes fra dag én. Hun forteller om skolegang stappa av jobb og mye læring. Hun har jobbet som industrimekaniker i Raufoss Technology fra hun var 16 år, gjennom fire år videregående og så videre frem til 2023, ved siden av skolegang.
“Jeg ønsket å vise at selv om jeg er en liten blondine, får jeg til det samme som kara! For det gjør jeg jo, jeg må bare bruke litt andre metoder, smiler hun.”
De siste årene har hun jobbet med salg i den samme bedriften hun begynte som lærling i. Nå jobber hun med salg og support for de som driver salg og har direkte kundekontakt i bedriften som produserer hjuloppheng. Hun er også ansvarlig for Raufoss Technologies SoMe-kanaler globalt. Hun mener selv at hun ikke hadde hatt den kunnskapen om produktet og bedriften, som hun har nå, om hun ikke hadde jobbet så nært på produktene og produksjonsprosessene først.
"Når du jobber gjennom hele utdannelsen får du et helt annet syn på det du lærer deg på skolen og klarer å sette sammen teori og praksis på en annen måte. Nyutdannede som ikke har hatt så mye praksis må fort bruke år før de er inne i prosessene og produktet på samme måte."
Raufoss Technology har 200 ansatte i Gjøvikregionen og 800 på verdensbasis. De lager hjuloppheng i aluminium til flere kjente kjøretøymerker. Volvo, Porsche og Mercedes er noen av kundene deres. Dette er kort fortalt en mannsdominert bedrift og bransje, men Julie trives.
“Det er en hyggelig arbeidsplass og det er også mange muligheter og typer stillinger å velge mellom. Jeg føler jo virkelig at det ligger til rette for at jeg kan utvikle meg her.”

Rask endring og mye læring
Julie har en prototype av et hjuloppheng på pulten. Hun driver til daglig med salg og support på produkter som dette og forteller om høyt tempo og mye nytt.
"Vi er helt avhengig av å henge med, så utviklingstempoet er høyt. Her kan vi ikke gjøre som vi alltid har gjort. Vi er nødt til å ligge langt fremme. Lengst fremme, faktisk, for å være aktuelle på markedet.!
Dette trekker også til seg folk som liker å tenke nytt og er gode til å snu seg fort, mener Julie.
“Folka som jobber her må jo hele tiden være åpne for nye løsninger. Det mener jeg at skaper fine holdninger i bedriften.”
Det er tydelig at Julie er glad i- og stolt av jobben sin. Hun koser seg med å holde i markedsføringstrådene globalt, på sosiale medier. Samtidig får hun også med seg hva som skjer på et litt mer overordnet nivå. Hun forteller om hvor inspirerende det er å se hvordan avdelingene deres ute i verden løser oppgavene der de er og mener at de utenfor Norge er spesielt gode på å feire milepæler og små seiere underveis. Der tenker hun at vi har litt å lære. Hun har derfor prøvd å ta den mentaliteten ut i sosiale medier-kanalene også i Norge.
"Det er gøy når innleggene våre får masse oppmerksomhet fra andre bedrifter i miljøet – ikke bare i Gjøvikregionen, men globalt."

Julie er utdannet industrimekaniker. Hun trives godt i bedriften som lager hjuloppheng til flere kjente bilmerker.
Å studere i Gjøvikregionen
Julie er glad for studietiden i Gjøvikregionen. Selv om hun kanskje ikke har vært en A4-student, mener hun at hun har kunnet nyte godt av alt regionen har å by på.
“Jeg liker roen som er her. Og nærheten til naturen. Samtidig er det er kort vei til Oslo og alle mulighetene der. Det er jo enkelt å ta en tur inn og shoppe en dag – eller gå på en konsert eller noe annet kulturelt, smiler hun.”
Det har hun gjort mange ganger. I tillegg nevner hun at det er tilsvarende kort vei til større alpinanlegg som Hafjell og Kvitfjell, hvor hun gjerne også bruker litt fritid. Mesteparten av fritiden har hun imidlertid brukt på å trene, forteller hun.
"Jeg er jo glad i å trene, så når jeg ikke har jobbet har jeg gjerne drevet på treningssenteret som har avdeling både på Raufoss og Gjøvik. Og så har jeg brukt litt tid på hest," forteller hun og smiler.
En litt uvanlig vei til drømmejobben
Julie tok TAF-linjen på Videregående. Det er et fire år langt videregående løp som gir deg studiekompetanse med fordypning i realfag, samtidig som du jobber som lærling.
“Du låser deg ikke til noe, men har heller bare masse muligheter. Og ikke minst – du jobber og får betalt mens du utdanner deg!”
Julie måtte igjennom en intervjurunde for å få plass på linja som bare tar inn et titalls studenter. Når du kommer igjennom nåløyet blir du plassert inn i en bedrift hvor du jobber mens du studerer. Det var slik Julie havnet i Raufoss Technology, som virkelig har investert i å beholde Julie som arbeidstaker. Mens hun har jobbet der har hun tatt videre studier både på NTNU i Gjøvik og på Fagskolen og Læringsfabrikken, som er fagskolens avdeling i industriområdet på Raufoss.
“Det er jo ikke gitt at du blir værende i bedriften som tar deg inn som student, men det at bedriften faktisk investerer i deg på den måten, gjennom studiet, gjør jo at de får en ansatt som har et helt annet innblikk i industrien og vet hva de går til etter endt utdannelse, mener Julie.”

Julie liker å holde seg i aktivitet på fritiden og mener at å studere i Gjøvikregionen gir deg masse muligheter til en aktiv hverdag. Her er hun i Hovdebakken på Gjøvik.
Det er ikke bare fagskolestudenter som får innpass i Raufoss Technology. Bedriften er god på å ansette fersk kompetanse fra flere utdanningsinstitusjoner.
“Hos oss ser jeg for eksempel at spesielt utviklingsavdelingen tar inn flere studenter fra NTNU. Men dette skjer jo ikke bare hos oss. Mange av bedriftene på Raufoss er flinke til å ansette nyutdannede.”
Om hun blir lenge i bedriften kommer an på mulighetene videre og i hvilken retning hun etter hvert ønsker å gå. Akkurat nå føler hun at hun sitter i drømmejobben.
«Jeg trives veldig godt her nå. Så vet jeg jo ikke hvor jeg havner til slutt.»
Det virker som at hun synes at fremtiden ser lovende ut, både for seg selv og for andre nyutdannede som ønsker å jobbe i industrien i regionen.
«Generelt tenker jeg at hvor du ender og hvor langt du når, mest kommer an på personlig egnethet. Ikke hvilket studieløp du har gått først», konkluderer Julie.
Om Raufoss Technology
Ca 200 ansatte i Gjøvikregionen
800 ansatte globalt (Norge, Canada, USA, Mexico, Kina og Frankrike)
Bedriften produserer hjuloppheng og andre komponenter i aluminium for blant annet Volvo, Porsche, Jaguar og Mercedes